Bericht Stichting Ons Geld

Ons Geld EU

Depositogarantiestelsel (DGS)
Misschien sluit je deze zomer een reisverzekering af om je te beschermen voor onverwachte dure gebeurtenissen tijdens je vakantie. Je schat in welke risico’s je loopt en welke premie je ervoor over hebt om je te verzekeren tegen schade.

Wist je dat je spaargeld op je bankrekening ook verzekerd moet worden? Niet omdat jij er risico mee neemt, maar omdat je bank dat doet en zijn bedrijfsrisico’s op de gemeenschap afschuift. Banken kunnen hun eigen risico’s niet dragen en wij moeten ze gezamenlijk beschermen. Anders loopt jouw spaargeld gevaar.

Hiervoor is het Deposito-garantiefonds opgetuigd, waarin alle banken een premie moeten storten. Deze maand verklaarde De Nederlandsche Bank dat het deposito-garantiefonds nu is volgestort. Het bevat nu 5 miljard euro.

Dit komt overeen met slechts 0,8% van de gegarandeerde tegoeden die wij als Nederlanders op bankrekeningen hebben staan.

Het DGS garandeert de uitkering van maximaal €100.000 per rekeninghouder per bank. Als een bank omvalt en deze 0,8% dekking is niet genoeg, dan kan DNB vervolgacties instellen, zoals het bijstorten van nog eens 0,5%, of het tekort ten laste brengen van aandeel- en obligatiehouders en rekeninghouders met bedragen boven de €100.000 (een zogeheten ‘bail-in’). Bij het omvallen van een grootbank zal deze werkwijze niet voldoende zijn, en zal er alsnog een beroep moeten worden gedaan op de overheid. Hoe het DGS precies werkt, kun je hier wat uitgebreider nalezen.

Het verzekeren van bankrisico’s veroorzaakt ‘moral hazard’, de situatie waarin degene die risico neemt niet zelf voor de gevolgen opdraait, maar dit op anderen afwentelt. Daarom pleit Stichting Ons Geld voor een publiek geldstelsel, waarin het DGS niet meer nodig is.
In dat publieke geldstelsel is ons spaargeld veilig en beslissen wij zelf of wij het uitlenen aan een bank of niet. Banken kunnen dan als normale investeringsbedrijven concurreren en hebben geen bescherming van de overheid nodig.

­

Een geldstelsel voor iedereen – Evenement in Pakhuis de Zwijger
­
In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam vindt op 9 september om 20:00 uur het gratis evenement ´Een geldsysteem voor iedereen´ plaats. De oorzaken van de problemen in het huidige geldstelsel zullen worden uitgelegd aan de hand van het kunstwerk van Carlijn Kingma ‘Het waterwerk van ons geld’. Vervolgens zullen de voorgestelde toekomstscenario’s worden besproken, zodat je als kijker een goed beeld krijgt van wat er moet en kan verbeteren om het geldstelsel meer voor het publieke belang in te zetten.

­
Aanmelden
­
­
­

­
Interessant boek – Capitalism and the Market Economy
­
Samen met enkele van onze internationale zusterorganisaties op het gebied van geldhervorming organiseren wij een webinar op woensdag 11 september met de auteurs van het boek ‘Capitalism and the Market Economy’. Het boek is een vervolg op The End of Banking (2014) waarin uitgebreid wordt beschreven waarom het geldstelsel moet veranderen. In hun nieuwe boek stellen de auteurs concrete veranderingen voor, waarin de voordelen van de markteconomie kunnen worden behouden, terwijl de overheersende en ontwrichtende rol van corporate banking wordt ingedamd.

Op 30 juli, 14 en 28 augustus organiseren we voorafgaand drie leesclub sessies, waarin dit boek in delen zal worden besproken. Als je hieraan wilt deelnemen kun je je registreren via de site van Positiva Pengar voor de webinar op 11 september, en voor de leesclub sessies door wat verder naar beneden te scrollen op de site en onder het kopje ‘Leesclub’. De sessies van 19:00 CEST zijn deels in het Nederlands en op Europees publiek gericht. De sessies van 19:30 ET zijn alleen in het Engels en zijn gericht op mensen in de VS.

Digitale euro

­
Op 13 mei besteedde AvroTros Radar aandacht aan het onderwerp ‘De Digitale Euro’. De mening van Stichting Ons Geld komt aan bod, naast die van De Nederlandsche Bank, Privacy First, Thomas Bollen en de betaaldienstverleners.

Wij blijven van mening dat de huidige opzet, waarbij de geldschepping door banken niet aan banden wordt gelegd en het gebruik van de digitale euro beperkt blijft tot betaalmiddel, een gemiste kans is. Maar het is nog niet te laat om dit aan te pakken. De voorstellen zijn nog lang niet door de Europese Raad en het Europees Parlement aangenomen. Interessant was dat de directeur betalingsverkeer van DNB aangaf dat er op termijn ook sparen met de digitale euro mogelijk zou kunnen worden, mits hier politiek draagvlak voor is. Zij was even vergeten dat dit draagvlak er in 2016 al was!. De Tweede Kamer stemde toen unaniem vóór een depositobank die het geld alleen digitaal bewaart en het niet uitleent. Bekijk hier het fragment van de Radar uitzending terug.

­

Steun Ons Geld
Wilt u uw e-mailadres wijzigen?

­
Dat kan. Via de link onderaan de nieuwsbrief kunt u uw huidige e-mailadres uitschrijven. Via onze homepage onsgeld.eu kunt u zich vervolgens weer aanmelden met uw nieuwe e-mailadres. Dank voor uw medewerking!

­
Stichting Ons Geld
p/a Boslaan 13
6371 CN Landgraaf
contact@onsgeld.eu

­
­

Deze mail is verzonden aan gw_lensink@hotmail.com U ontvangt deze email omdat u zich heeft aangemeld bij Ons Geld of getekend heeft voor het Burgerinitiatief Ons Geld. Via onderstaande link kunt u zich uitschrijven.

Uitschrijven

© 2020 Ons Geld EU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>